2021 – Friluftslivets år

2 min

Naturen är till för oss alla, och också vårt gemensamma ansvar. År 2021 är Friluftslivets år och alla är välkomna att ge sig ut, vandra, laga mat ute, sova ute eller bara vara, men håll koll på allemansrätten.

Lokalt arrangerad presentation av Friluftslivets år finns publicerad på YouTube.

Länsstyrelsen och alla andra som arrangerar natur- och kulturguidningar i Östergötland brinner för att visa det myller av liv och mångfald av natur och kultur som ryms i länet. Särskilt värdefull natur skyddas som naturreservat. Det finns hela 284 reservat i länet samlade som förslag till utflyktsmål på lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal

Digital kalender
I år har Länsstyrelsen samlat alla natur- och kulturguidningar i en digital kalender. I kalendern finner du också andra evenemang i naturen som arrangeras under Friluftslivslivets år. Vadstena kommun har flera guidningar med i det gemensamma programmet. Du hittar kalendern på: naturguidning.se

Luften är fri
Friluftslivets år går under parollen Luften är fri. Tanken är att lyfta det enkla och vardagsnära friluftslivet och särskilt uppmana ovana utövare att testa något nytt. Friluftslivet har positiva effekter både på hälsan, ekonomin och miljön. Naturen ger oss möjlighet till återhämtning, förbättrar stresshantering och ökar välbefinnandet.

Under året kommer du kunna ta del av mängder av aktiviteter ute i naturen. På sidorna luftenarfri.nu och naturguidning.se kan du söka efter ditt nästa äventyr, varje månad har ett tema. Länsstyrelsen Östergötland samordnar projektet i länet och vi är många aktörer som kommer samverka och ordna aktiviteter under året.

Nära naturupplevelser
Kommunen har som målsättning att underlätta för människor att ta sig till besöksvärda naturområden, särskilt de som är tätortsnära. Detta beskrivs i fritids- och friluftsplanen. Under året tas exempelvis ett första steg mot ett naturreservat vid Tycklinge udde.

Vi vill att fler ska hitta ut och uppleva vår fina natur, säger kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg. Här finns många fina naturupplevelser på nära avstånd.

Hästhage framför slottet
Tycklinge