Earth Week 23-28 mars engagerar många

2 min

Earth Week Vadstena är en årlig hållbarhetsvecka i mars som lyfter framtidens frågor kring miljö- och hållbarhet. Utställningar, klimatsmarta luncher och en hållbarhetskonferens för besöksnäringen är bara några av alla de aktiviteter som erbjuds i årets upplaga den 23-28 mars. Finalen på lördagskvällen är traditionsenlig, då en magisk konsert i Klosterkyrkan övergår i världens största miljömanifestation Earth Hour.

 

2007 grundade WWF Earth Hour som en enkel symbolhandling för klimatet. Ett initiativ som innebär att alla lampor släcks under en timme, den sista lördagen i mars. I Vadstena, liksom på många andra håll, har Earth Hour blivit mycket mer än så.

  • Earth Week Vadstena, i väntan på Earth Hour, är för många ett sätt att visa konkret miljöengagemang på flera nivåer, både lokalt och globalt. Veckan genomförs nu för fjärde året i rad och programutbudet och antalet aktörer som medverkar bara växer. Tillsammans visar vi att det är dags att lyfta klimatfrågan ytterligare en nivå och vi hoppas att programutbudet ska inspirera privatpersoner och företagare till fler klimatsmarta initiativ, säger Jessica Hallros, Vadstena Turism & Näringsliv AB.

Veckan kommer att bestå av en rad aktiviteter för olika målgrupper. Exempelvis kommer skoleleverna att få äta mer klimatsmart, årskurs 4 deltar på en pedagogisk hållbarhetsvandring och mellanstadiet deltar i WWF:s tävling med en kampanj för ”hemester”, semester på hemmaplan. Vidare kommer Vadstena Folkhögskolas elever att göra en utställning om hållbarhet och för besöksnäringen ordnas hållbarhetsseminarier.

Veckan avslutas med temamässa i Klosterkyrkan på fredagskvällen och en stor konsert på lördagskvällen. När Earth Hour inträder kl. 20.30 släcks lamporna och konserten fortsätter i skenet av levande ljus. Årets lokala tema är global hållbarhet med en afrikansk känsla med världsartisten Edo Bumba från Kongo i spetsen. Han backas upp av stråkorkester med elever och lärare från kulturskolorna i Motala och Vadstena och en över 100 personer stark kör, allt under ledning av Anna Gullman.

  • Med årets konsert ville jag vända blicken ut mot omvärlden och få oss att bli medvetna om att det vi gör här hemma får konsekvenser överallt på jordklotet. Jag hoppas att konserten ska förmedla hopp och en känsla av att vi verkligen kan göra bra saker för klimatet bara vi jobbar tillsammans, säger Anna Gullman.

Earth Week Vadstena är ett samarbete mellan Vadstena kommun, Svenska kyrkan i Vadstena och Dals församling, Pilgrimscentrum, Vadstena Turism & Näringsliv AB, Vadstena Folkhögskola och flera andra lokala aktörer.

Ta del av det detaljerade programmet på www.earthweekvadstena.se
Mer information om WWF Earth Hour finns på: www.wwf.se/earthhour
Mer information om Edo Bumba: https://se.linkedin.com/in/edo-bumba-19846227