Vinnare utsedd i arkitekttävlingen

< 1 min

I hård konkurrens har bidraget ”Premiär” av Karavan landskapsarkitekter AB vunnit förstapris i arkitekttävlingen om ny gestaltning av Rådhustorget och Apotekstomten i Vadstena.

Den prestigefyllda tävlingen om att få bidra till en av Sveriges vackraste städer är avslutad. Det vinnande bidraget är lugnt och inkännande, men också vackert och nyskapande.

– Jätteroligt att vi vann! säger Karin Danielsson, chefsarkitekt på Karavan. Vi ser verkligen fram emot att få fortsätta arbeta med en plats med så mycket historia och rikt kulturliv. Vi hoppas på ett spännande samarbete där vi får vara med och utveckla Rådhustorget och Apotekstomten till en mötesplats för alla Vadstenabor!

Enligt juryns bedömning är Karavans förslag nyskapande på ett lugnt och inkännande sätt. Rådhuset får en mer central roll med en både tydlig och välfungerande övergång mellan hårdgjort torg och lummig trädgård, där Apotekstomten fått en fri och lekfull struktur.

Förslaget bjuder in till ett torg med goda sittmöjligheter och med ett grönskande entrétorg mot hamnparken. Den under vintertid uppvärmda sittplatsen bidrar till att göra torget till en året-runt-samlingsplats.

– Det är fantastiskt att vi fått in så bra förslag. Syftet har varit att få fram ett vackert, kvalitativt och nyskapande förslag till denna viktiga mötesplats i Vadstena och det har vi fått, säger Lars Öhman, ordförande i juryn tillika ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Nu går projektet in i en ny fas med projektering och bearbetning av förslaget. Ombyggnation planeras att starta under 2020.

Mer om det vinnande förslaget och processen presenteras på kommunens hemsida. Pdf >>

Bildrättigheter Vadstena kommun