Vadstenas trädgårdar bjuder in och inspirerar

< 1 min

Vadstenas Trädgårdar är ett nätverk entusiaster med gröna fingrar som vill levandegöra det gröna kulturavet och inspirera till odling. Helgen 18-19 maj presenterar nätverket sina trädgårdar och odlingar och välkomnar likasinnade att ta del av tips, berättelser och inspiration, en del av Vadstenas kreativa historia!

Vadstena kommun ligger i den västliga delen av Östergötlands bördiga slättbygd och består till hela 81% av jordbruksmark. Vadstena, en kreativ historia, har en inspirerande och anrik trädgårdstradition. Även de privata trädgårdarna är ett påtagligt och viktigt inslag i stadsmiljön, med grönskande innergårdar och sommarrosor som klättrar på staketen.

Vadstena klosterträdgård inrymmer de tre enheter som den heliga Birgitta föreskrev i sin klosterplan: fruktträdgården, krydd- och örtagården samt gräsgården. I gräsgården, som liknar en blomsteräng, lär nunnorna ha anammat Birgittas råd, att vandra ut och andas frisk luft. Örtagårdens vänner sköter och levandegör idag Örtagården. På våren blommar i fruktträdgården ett hav av den uppskattade klosterliljan.

I den södra delen av Vadstenas slottsområde anlades under 1500-talet en trädgård med såväl fruktträd som odlingar. Senare blev trädgården en sjukhusträdgård. I dag återstår bara Slottsparken.

Vadstenas Trädgårdar är ett nätverk entusiaster med gröna fingrar som vill levandegöra det gröna kulturavet och inspirera till odling. Läs mer på www.vadstenastradgardar.se

//Hagebyhöga handelsträdgård, Kungs Starby  havstornsodling, Tåkerns trädgård, Örtagårdens vänner, Adolfsnäs handelsträdgård, Birgittas trädgårdar, Vadstenas guideförening, m.fl.

Pittoresk gränd med röda rosor som växer vid husen