Vadstena inleder marknadssamarbete med Göta kanal

2 min

Vadstena Turism & Näringsliv AB i samarbete med Visit Vadstena AB har kommit överens med Samverkan Destination Göta kanal om ett flerårigt samarbetsavtal för marknadsföring av Vadstena och utveckling av destinationen Göta kanal.

Samarbete mellan AB Göta kanalbolag och Vadstena är i och för sig inget nytt. Redan innan kanalens tillkomst var intresset för Göta kanalbygget högt i trakten kring Vadstena. Och vid 1800-talets mitt köptes Borghamns kalstensbrott av Baltzar von Platen för Göta kanalbyggets räkning. Till var och en av de 58 slussarna krävdes 400 m2 kalksten. Från Borghamns hamn till Motala gick transporten med hjälp av pråmar.

Många som besöker Göta kanal idag besöker fortsatt också gärna Vadstena och vice versa. Vadstenas gästhamn vid slottet är uppskattad av både fritidsbåtar och de klassiska passagerarbåtarna som korsar Vättern. Allt fler husbilar övernattar också vid Vadstena slott på sin resa genom sommarsverige.

Vadstena slott rymmer idag stora delar av Göta kanalbolags historia hos Landsarkivet. Under kanaltrafikens glansdagar var det däremot säd och brännvin som förvarades på slottet.

https://www.gotakanal.se/vadstena

Samverkan Destination Göta kanal är ett samarbete mellan de sju kanalkommunerna Mariestad, Töreboda, Karlsborg, Motala, Linköping, Norrköping och Söderköping, Västra Götalandsregionen, Region Östergötland, Göta kanalbolag samt ett 50-tal besöksnäringsföretag i nätverket Officiell Partner Göta kanal.

Vadstena Turism & Näringsliv AB är Vadstena kommuns bolag med uppdrag att arbeta för destinationsutveckling, näringslivsutveckling och platsmarknadsföring.

Visit Vadstena AB arrenderar och driver gästhamnen och ställplatserna samt arrangerar evenemang och visningar på slottet.
Vadstena slott som är Sveriges bäst bevarade renässansslott, erbjuder i sommar både konserter, medeltidsdagar och en ny barnavdelning.
https://www.vadstenaslott.com