Hög ranking i Nyföretagarbarometern

< 1 min

NyföretagarCentrum, i samarbete med Bolagsverket, presenterade idag Nyföretagarbarometern som är en ranking av antal nyregistrerade företag per 1000 invånare för landets samtliga 290 kommuner. Högst rankad av Östergötlands samtliga 13 kommuner är Vadstena som hamnar på plats 49 och därmed klättrar 31 platser jämfört med året innan.

Enligt pressreleasen från NyföretagarCentrum startades det under 2018 nästan exakt lika många nya företag i de fyra kommuner som ingår i NyföretagarCentrum Västra Östergötland, som under 2017. 261 företag mot 257 år 2017. Totalt sett en liten ökning på 1,5% när man tittar på företagsstarterna för de fyra kommunerna tillsammans. Sett till hur det såg ut i riket totalt är även denna lilla ökning naturligtvis positiv, då andelen företagsstarter i riket under 2018 ju minskade med 6,6% jämfört med året före.

Av de fyra kommuner som ingår i NyföretagarCentrum Västra Östergötlands verksamhetsområde ökar antalet starter i två kommuner, vilket också avspeglas i Nyföretagarbarometerns ranking. Två går något nedåt. Störst ökning sett till antalet företag har skett i Boxholm där det startades 20 företag under 2018, jämfört med sju företagsstarter under 2017. Även Vadstena ökar med ett företag.

– Det registrerades över 60 nya verksamheter i kommunen under 2018, vilket också är väldigt positivt, kommenterar Jessica Hallros, vd på Vadstena Turism & Näringsliv AB.

NyföretagarCentrum Västra Östergötlands verksamhetsområde innefattar kommunerna Boxholm, Motala, Vadstena samt Ödeshög. Vadstena kommun har samarbetat med Nyföretagarcentrum sedan 2013.

Till Nyföretagarbarometern 2018 för riket