Industristaden Vadstena

< 1 min

Vadstena är jämförelsevis en stor industristad. Även om vi inte hyser några jätteföretag så erbjuds här många arbetstillfällen i branschen, och många av de som jobbar på de olika företagen bor utanför kommunen. Flera av företagen är internationellt verksamma och spännvidden på de olika industriernas tillverkning är stor, med allt ifrån avancerade tekniska produkter till färdigrätter.

De flesta industrier har sin hemvist i Kvarnbackens industriområde idag. Andra finns i området Kronoängen nere vid Vätterns strand, i Kungs Starby industriområde samt i Borghamn. En förstudie om ett nytt industriområde förbereds med placering vid återvinningsstationen Tegellöten.
Till de större befintliga industriföretagen hör exempelvis Fredriksons, Sulzer, Ewab, Teknova, Bofab, Carbex, Lecora och Sterisol.

Nyligen svarade flera av de större industriföretagen på inbjudan från kommunen till dialogmöte med information om kommunens arbete. I samtalet med kommunledningen diskuterades bland annat bostäder och pendlingsmöjligheter. Därutöver framkom att kompetensförsörjningen är en lika stor framtidsutmaning i Vadstena som inom industrin i allmänhet. Ett fråga som vi också tar med oss till mötet med Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsministern, som gästar Vadstena i nästa vecka.